Lär dig allt om vilka olika hudtyper som finns och hur de skiljer sig åt — vad är viktigt att tänka på för respektive hudtyp? Här har vi svaren!

Vilken hudtyp du har beror på massor av olika faktorer, och även om det inte går att påverka vilken hudtyp du själv har är det viktigt att du lär dig vilken hudtyp du har, och vad som passar bäst för just din hudtyp när det kommer till hudlotion, ansiktskrämer, smink och så vidare.

Hudtyper

Det finns fyra olika huvudkategorier för våra olika hudtyper: normal hud, torr hud, känslig hud och fet hud.

1. Normal hud

Låt oss börja med den vanligaste hudtypen — normal hud, eller normalhy som den också kallas. En normal hy beror på en balanserad talgproduktion, vilket leder till att din hud varken är för fet eller för torr.

Vanliga kännetecken för normal hud:

 • En slät och följsam hud
 • Inga eller mindre problem med finnar eller talgkörtlar
 • Inga stora porer i känsliga områden så som i ansiktet (näsan, hakan, pannan)
 • Inga problem med glansig hud i ansiktet

Att du har normal hy innebär dock inte att du inte behöver ta hand om den, för precis som de övriga hudtyperna kommer även en normal hy att påverkas av livet du lever — solens strålar, vinterns kyla och din egen ålder spelar in i hur din hud påverkas genom åren.

Neglegera inte din hud utan vårda den även om du har den tacksamma normala hudtypen!

2. Torr hud

En annan hudtyp som är vanlig i Sverige är torr hud, och det är inte så konstigt — vi har ett kallt klimat under den större delen av året, och då blir huden uttorkad snabbare än annars. Har du då torrare hud än normalt får du snabbt problem som kan göra det jobbigt i vardagen utan rätt dagsrutin.

Vanliga kännetecken för torr hud:

 • Huden i ansiktet kan flagna och se torr ut
 • Huden kliar när du har duschat
 • Huden kan kännas stram, speciellt i fuktiga förhållanden

Vid torr hud har du en obalans i talgproduktionen, vilket leder till att din hud har brist på fukt och olja. Om du har torr hud är det extra viktigt att du använder en bra återfuktande hudlotion efter dusch och tvätt, samt en återfuktande dagkräm för vardagligt bruk.

3. Känslig hud

Känslig hud behöver inte vara densamma som torr hud, men förknippas ofta med den och de dras lite över samma kam. Skillnaden är att känslig hud inte behöver vara torr, men däremot är den ju fortfarande känslig — och det betyder att du kan behöva vara lite försiktig vad gäller just rätt hudvårdsprodukter för att de ska passa din hud optimalt.

Kännetecken för känslig hud:

 • Blir snabbt röd i solen
 • Lätt att få klåda vid fukt och/eller torka
 • Reagerar på vissa rengöringsämnen i tvål eller duschgel

Med känslig hy kan huden lätt påverkas negativt av exempelvis för mycket sol (med bland annat soleksem som följd), föroreningar i luften, rökning eller allergener i dina kläders tvättmedel. Hur just din hud påverkas kan variera, men oftast rör det sig om rodnader eller klåda som blir värre snabbt efter exponering.

4. Fet hud

En fet hy beror på en obalans i talgproduktionen som leder till att din hud får för mycket fett och därför kan se oljig ut. Att din hud är fet beror inte på något fel du själv gör, utan det du behöver fokusera på är istället hur du bäst behandlar din hy för att slippa de problem som kan uppstå med fet hy.

Vanliga kännetecken för fet hud:

 • Större porer i ansiktet
 • Benägenhet att få finnar och pormaskar
 • Glansig hud i ansiktet

Att ha en fet hy kan ofta kännas jobbigt, och risken finns att du tar en för extrem behandling för att komma till bukt med problemet. Det du behöver göra är istället att "spela med" och ge den feta hyn det den vill ha för att må som bäst, samt att rengöra och återfukta den regelbundet. Med en bra dagsrutin kommer du råda bot på din glansiga hy.


Hudvård vid normal hud

Eftersom den normala huden har bra förutsättningar är det enda du behöver göra är att undvika de vanligaste fällorna; använd inte för tunga fuktgivande krämer eller oljor i ditt ansikte, eftersom det med största sannolikhet inte behövs. Istället riskerar du att blockera dina porer om du använder produkter som är mer lämpade till torr eller känslig hud.

Att tänka på vid normal hud

Trots att du har normal hy är det väldigt viktigt att inte överanstränga huden — kom därför ihåg att inte sola för mycket utan bra solskydd, att inte utsätta den för alldeles för mycket kyla utan att mjukgöra den, och att använda lättare återfuktande krämer regelbundet.


Hudvård vid torr hud

Om du har en naturligt torr hud är det först och främst viktigt att du försöker förhindra uttorkningen — med en bra fuktgivande dagkräm kommer du långt, och för många räcker det när man använder den så snart man har duschat.

När du rengör din torra hud är det viktigt att du inte använder uttorkande rengöringsprodukter. Ett bra alternativ är rengöringsmjölk som gör rent utan att torka ut.

I ansiktet kan du råda bot på torra hudfläckar med en bra ansiktsolja för att råda bot på de kanske jobbigaste områdena för de som har torr hud. Försök att hitta en produkt som passar din hud så ska du snart se att problemen är väck, tack vare en bra hudvårdsrutin.

Att tänka på vid torr hud

Undvik uttorkande rengöringsprodukter så som alkoholbaserad rengöring eller vanlig tvål — du behöver istället en rengöring som inte torkar ut i kombination med en fuktgivande dagkräm.


Hudvård vid känslig hud

Inte sällan får man en mer känslig hy när man använder produkter som skapar reaktioner i huden, så som exempelvis allergener i tvättmedel eller rengöringsmedel som du använder regelbundet. Det första du bör göra om du märker att du får en känslig hy är att du skaffar så enkla produkter som möjligt; naturliga, ekologiska produkter som inte innehåller allergener och som därmed inte påverkar ditt immunförsvar negativt.

Efter en tid med helt naturliga produkter kan du sedan prova stegvis att återintroducera produkter som du använt tidigare, för att se om det finns något som orsakar din känsliga hud — om det skulle vara så att du vill tillbaka till dem, alltså. I bästa fall hittar du ett naturligt alternativ som fungerar minst lika bra som det du hade innan.

Att tänka på vid känslig hud

Kom ihåg att känslig hud är just känslig hud; det finns en underliggande reaktion som bidrar till att din hud reagerar, och du måste ta den varningen på allvar för att komma till botten med problemet.

Vid känslig hy går enkelheten först — ta bort så många faktorer du kan och se till att du försöker rengöra och återfukta din hud så naturligt det bara går.


Hudvård vid fet hud

Att bekämpa den feta hyns negativa aspekter är viktigt men samtidigt enkelt, så ta det bara lugnt. Den ökade talgproduktionen innebär att den feta hudens porer lättare blir igentäppta av svett, talg och den smuts dessa för med sig. Därför behöver ditt fokus ligga på att göra rent på djupet med de rengöringar som inte gör den feta huden värre, så som naturliga lermasker och oljebaserade ansiktstvättar.

Att tänka på vid fet hud

När du har fet hud behöver du undvika alkoholbaserade rengöringar, eftersom dessa torkar ut din hud och kommer leda till att dina talgkörtlar producerar ännu mer fett för att kompensera den uttorkade huden.

Tänk även på att anpassa ditt smink så att du köper smink som lämpar sig för fet hy — det finns gott om alternativ som passar bättre för fet hy än exempelvis torr eller känslig hy.


 • Artikel: Olika hudtyper — stor guide
 • Uppdaterad: 28 mars 2024
 • Adress: mady.se/hudtyper
Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller andra typer av misstag på sidan. Vi gör alltid vårt bästa och arbetar för att informationen ska vara korrekt och aktuell.