Här får du veta vilken ricinolja som är bäst samt vilka användningsområden ricinolja lämpar sig för.

Vi använder oss av partnerlänkar till butiker. Tack för att du besöker oss! ❤️

Vad är ricinolja?

Ricinolja har länge använts som ett traditionellt laxermedel och gavs förr regelbundet till barn för att hålla ordning på magen - fråga äldre generationer om den så får du garanterat rynkade näsor till svar. Idag används den gulaktiga oljan framförallt inom skönhet och hudvård. På engelska kallas oljan Castor Oil men på svenska är den uppkallad efter ricinväxten, vars frön den kommer från.

Så framställs ricinolja

Ricinväxten finns framförallt i Asien och Afrika och har små, giftiga frön som först krossas och sedan kallpressas. De flesta toxinerna avlägsnas med hjälp av hetta och kvar blir en tjock olja som förvaras i flaskor, skyddad mot ljus och värme.

Vilka ämnen innehåller ricinolja?

Ricinolja innehåller vitaminerna D och E och därför är den bra för huden och håret då den vårdar, stärker och skyddar cellerna. Dessutom finns omegafetterna 3 och 6 som bland annat hjälper celler att reparera sig. Oljan ger även ett naturligt men lågt solskydd och har en mjukgörande och fuktbindande effekt.

Ricinoljans många användningsområden

Du kan använda ricinolja på flera sätt och den är särskilt populär inom skönhetsvård. Ett av oljans främsta attribut är att den har en smörjande effekt, vilket gör den lämplig till att mjuka upp allt från hud och tröga tarmar till maskiner och cykelpumpar. Oljan används ibland för att hålla sår och brännskador mjuka men då i kombination med andra ingredienser.

1. Därför är ricinolja bra för håret

Ricinolja är mjukgörande för både hårbotten och hårstråna. Den är därför bra mot mjäll och förhindrar torra hårstrån från att brytas av. Med regelbunden användning får du ett härligt mjukt och följsamt hår som ger ett fylligare intryck. Inom traditionell medicin används ricinolja för att stimulera hårväxt, men framförallt handlar det om att håret inte faller av, snarare än att det växer snabbare.

2. För fina fransar och ögonbryn

På liknande vis kan ricinolja hjälpa dina ögonfransar och -bryn att inte gå av. Pensla på lite dagligen för att förlänga fransarnas och brynens "livstid" och ge dem ett tätare intryck. Det finns mascaror med ricinolja som antingen är genomskinliga eller har färg som ger den extra boosten. Räkna med att det tar flera veckor innan resultatet syns, då alla strån måste få växa ut ordentligt.

3. Starka naglar och mjuka nagelband

Om du har sköra naglar som lätt går av kan ricinolja vara något för dig. Oljan motverkar sprickor, ökar elasticiteten och låter naglarna växa till sig - och kan dessutom motverka nagelsvamp. Ha på lite olja på nagelbanden för att försiktigt peta tillbaka dem, vilket ger naglarna ett ännu längre intryck.

4. Vacker, len hud med ricinolja

Förutom dess mjukgörande och skyddande effekter kan ricinolja också hjälpa din hud bevara fukt extra länge. Det är särskilt bra om du har vissa problemområden där du ofta blir torr, exempelvis på händerna och fötterna.

5. Ta bort smink med ricinolja

Med lite ricinolja på bomull får du snabbt och skonsamt bort smink och vattenfast mascara, samtidigt som du ger huden en skön och mjukgörande behandling.

6. Ricinolja för förstoppning

Idag finns det många bra produkter som är behagligare att dricka än ricinolja, men om du vill gå den traditionella vägen finns den receptfritt på apotek. Var noga med att följa instruktionerna och räkna med att tarmen går i gång efter ett par timmar. Eftersom ricinolja är trögflytande tycker många att det är lättare att ta den i kombination med en varm dryck.

7. Ricinolja mot vårtor

Det finns gamla huskurer med ricinolja mot vårtor där du applicerar en större mängd innan du går och lägger dig varje kväll. Tanken är att oljan mjukar upp vårtorna och får dem att försvinna.

8. Ricinolja som förlossnigsdrink

Inom många kulturer dricker man ricinolja för att påskynda förlossningar, men det är inte att rekommendera eftersom oljan kan ge kraftiga magbesvär, för snabba värkar och orsaka stora problem.

Vilken är den bästa ricinoljan?

För optimal effekt är det alltid bäst att välja ekologiska produkter som innehåller 100% ricinolja. Oljan är mycket dryg och om du förvarar den svalt och mörkt håller den länge.