Jag går igenom den bästa sminkförvaringen så att du får ordning och reda i sminkhörnan.

Är du också en av dem som har en överflödig mängd smink och inte riktigt har koll på vart allt är? Ja, då är du inte ensam. Jag har också spenderat flera timmar på att leta efter en specifik läppenna eller ögonskugga.

Men efter många misslyckade försök har jag äntligen hittat ett system som fungerar för mig — en grymt välordnad sminkförvaring!

Det viktigaste i sminkförvaringen

Att ha koll på sin sminkförvaring är inte bara estetiskt tilltalande, utan det kan också hjälpa dig att spara tid och pengar. Det finns några saker som jag har upptäckt är nödvändiga för att skapa en bra sminkförvaring:

  • Din förvaringsplats behöver vara lättillgänglig, men ändå avskilt från värme, fukt och solljus

  • Du behöver en ganska stor förvaring, så att dina olika makeup-produkter får plats

Beroende på hur du bor kan det vara svårt att få plats och ändå kunna få undan dem, men lugn — det löser vi med en bra förvaring.

Förvaringsplatsen

Jag har känt på egen hand att för att en sminkförvaring ska fungera så måste den vara enkel att nå, men samtidigt inte stå i vägen. Det kan vara fristande att ha sin sminkförvaring på diskbänken men detta är inte ett lämpligt ställe i längden eftersom vatten och ånga kan få sminket att förlora sin kvalitet. Förvara istället din makeup någonstans som är lättillgänglig men undanskymd, till exempel i ett badrumsskåp.

Förvaringsbehållare för alla produkter

När du ska välja behållare för din sminkförvaring är det viktigt att tänka på vilken typ av produkt det är. Både för sminkets hållbarhet och för att du ska hitta det när du behöver det.

1. För munprodukter

Läppstift, läppglans och läppennor är kanske de sminkprodukter som lättast kan tappas bort i en röra. Mitt tips är att förvara dem stående i en förvaringsbehållare med fack, antingen gjord för smink eller för köksredskap. På så sätt är det lättare att hitta den färg du letar efter och det är mindre risk för att de rullar ner och försvinner.

2. Ögonmakeup för bästa lösningen

Ögonskuggor, mascaror och eyeliners är också produkter som behöver förvaras på ett smart sätt. Jag har testat flera olika förvaringslösningar men det som fungerar bäst för mig är en palett där jag kan förvara flera ögonskuggor och en separat behållare med ett fack för mascaran och eyelinern. På så sätt håller jag ögonmakeup under samma förhållanden och det är lätt att hitta bland mina produkter.

3. Pulverprodukter - säkert på höjden

Puderprodukter som ansikts- eller ögonskuggor kan vara svåra att förvara. Mina tips för att undvika spill och skadade produkter är att förvara dem på höjden i en kartong eller en behållare med flera fack. Då har varje produkt sitt eget utrymme och du undviker att de blandas ihop eller går sönder.

4. Penslar - stå de står bäst

Penslar är viktiga och något som jag inte vill tappa bort. Det är viktigt att hitta en plats där de kan stå upp, gärna med borstarna nedåt så de inte blir missfärgade eller böjda. Förvara dem gärna i en sminkväska eller penselhållare för extra skydd.

Rätt förvaring för olika produkter

Som du kan se så är det viktigt att förvara sina produkter på rätt sätt för att de ska hålla så länge som möjligt. Men vad exakt är rätt sätt? Här är några riktlinjer:

  • Förvara puderprodukter mörkt, torrt och svalt för att undvika att de blir solbrända och få kortare hållbarhet.

  • Ögonmakeup och flytande produkter behöver också förvaras mörkt och kallt och bör användas inom 6-12 månader för att undvika bakterietillväxt.

  • Levande produkter som läppstift eller läppglans kan förvaras vid rumstemperatur om de används inom 1-2 år.

  • Penslar behöver förvaras på en torr plats och tvättas regelbundet för att inte tappa sin funktion och hållbarhet.

Nu när du vet hur du bör förvara dina sminkprodukter är det dags att rensa ut allt gammalt och oanvänt smink. Håll bara det du använder och förvara det på rätt sätt för att kunna njuta av fina och fräscha produkter varje gång du sminkar dig.


Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller andra typer av misstag på sidan. Vi gör alltid vårt bästa och arbetar för att informationen ska vara korrekt och aktuell.