Lär dig allt du behöver veta om ringblomssalva — och hitta de bästa alternativen i butikerna. Vi hjälper dig!

Vad är ringblomssalva?

Ringblomssalva är en gammal beprövad hudvårdsprodukt som används för att mjukgöra, skydda och reparera torr och skadad hud. Dess anti-inflammatoriska och bakteriedödande egenskaper har gjort ringblomman till en populär ingrediens i behandlingen av allt från sår och brännskador till psoriasis, akne och hemorrojder.

På latin heter den guldgula blomman Calendula, vilket refererar till dess användning vid religiösa ritual (kalendrar) under antiken. På engelska kallades den även Marigold - en sammanslagning av Jungfru Maria och guld.

Ringblomssalvans innehåll

Det finns många välgörande ingredienser i ringblomssalva som kan hjälpa ett flertal åkommor. Några av dess viktigaste ämnen är:

  1. C-vitamin - bra för immunförsvaret och cellernas hälsa
  2. Flavonoider - antioxidanta ämnen som hindrar cellernas nedbrytning
  3. Triterpener - bakteriedödande som även motverkar svamp och mögel
  4. Saponiner - hjälper huden att suga åt sig nyttiga ämnen
  5. Kåda - fungerar sammandragande och skyddande

Många användningsområden

Ringblomssalva används först och främst för att vårda, läka och skydda huden. Det är en salva som alltid är bra att ha hemma eftersom vissa problem, exempelvis hudsprickor, kan uppstå när som helst.

1. Torr och sprucken hud

Genom att applicera ringblomssalva kan du avhjälpa allt från nariga läppar till häl-sprickor, och du kan smörja in dig regelbundet i förebyggande syfte. Har du extra känslig hud är ringblomssalva ett bra alternativ eftersom den även innehåller lugnande ingredienser.

2. Ringblomssalva mot brännskador

Brännsår gör mycket ont och det är viktigt att hålla dem så rena som möjligt för att de inte ska infekteras. Om huden inte brustit kan du applicera salvan för att lindra stramheten och klådan som ofta uppstår. Har du fått ett sår bör du vänta tills det läkt och sedan smörja in dig för att påskynda återhämtningen och motverka ärrbildning. Ringblomssalva används också som ett naturligt medel för att motverka hudskador vid strålbehandling men fråga alltid vårdpersonalen först.

3. Håll svampen borta

Att få fot- eller nagelsvamp är både besvärligt och ganska generande och kan endast botas genom att man tar död på de små sporerna som orsakar den. Ringblomssalva ger en slags fet, skyddande hinna som "kväver" dem, samtidigt som dess anti-fungala egenskaper tar död på resten. Fungerar även mot ringorm.

4. Mot eksem och psoriasis

Personer som lider av eksem eller psoriasis brukar ha allmänt känslig hud som ibland får "utbrott" som triggats av stress eller allergener. Ringblomssalva mjukgör torr och flagig hud men innehåller även anti-inflammatoriska ämnen som lugnar. Detta gäller även för torra hårbottnar som inte sällan orsakats av eksem.

5. Hjälp mot hemorrojder och kliande blöjstjärtar

Hemorrojder kan ge svår klåda och obehagskänslor. Ringblomssalvan är tillräckligt mild för att kunna användas på känsliga områden och fungerar lindrande när det kliar. Det finns till och med salvor för känslig babyhud, särskild när den blir röd och irriterad av blöjor.

6. Ett beprövat medel mot akne

Vid akne-problem är det framför allt ringblomssalvans antibakteriella egenskaper som gör susen. Här är det viktigt att förstå att krämen inte kan förhindra själva utbrottet men däremot kan hjälpa mot infektioner och irritationer som lätt uppstår i samband med utslagen.

7. Ringblomssalva till hund, häst och katt

Djur tål inte alltid samma ämnen som människor och särskilt växter kan ge allvarliga reaktioner. Ringblomman är inte giftig för varken hundar, hästar eller katter och kan därför användas för att motverka ringorm, torr hud och svamp på tassar.


Så används ringblomssalva

I regel brukar man smörja in ansikte och/eller kropp två gånger om dagen. Vid svåra problem kan du applicera extra mängd, men låt huden andas mellan varven också. Har du aldrig använt ringblomssalva förut kan det vara klokt att först testa produkten genom att smörja in lite i armvecket en dag i förväg.


Gör din egen ringblomssalva

Vill du tillverka egen ringblomssalva kan du experimentera med olika ämnen, men huvudingrediensen är själva ringblomsoljan som du antingen kan köpa färdig eller göra själv. Gör en grundsats genom att fylla en burk med ringblommans kronblad, gärna torkade, och en olja du gillar, exempelvis raps-, kokos- eller olivolja. Enligt en gammal tradition ska allt stå och dra i 40 dagar, men många silar oljan redan efter ett par, tre veckor.

1. Vilken olja ska jag välja?

Varje olja har sina unika egenskaper. Kokosolja är till exempel bra för hudens återfuktande, rapsolja innehåller E vitamin och är antiinflammatorisk, olivolja är antibakteriell och innehåller flera vitaminer. Många väljer att göra sin salva på ett par olika oljor.

2. Blanda med rätt fett

Nu är ringblomsoljan färdig och du kan blanda den med olika sorters fett som du smälter i vattenbad. Populära alternativ är bivax som gör salvan extra mjukgörande och sheasmör som är antioxidant och hjälper hudens återfuktande.

3. Tillsätt det lilla extra

Avslutningsvis kan du tillsätta ingredienser som vitaminer och andra växter. Du får fina resultat med exempelvis lavendel som fungerar lugnande och lindrande, e-vitaminolja som är skyddande, ger elasticitet och motverkar rynkor och kamomill som är inflammationshämmande.

4. Förvara ringblomssalvan rätt

För bästa hållbarhet bör du förvara salvan svalt i glasburkar. Allra bäst är ett mörkt skafferi. Kylskåpet går också bra men om du haft i olivolja kan det göra salvan lite extra trögflytande. RIngblomssalva brukar hålla i minst ett halvår, ofta längre.

Köpa ringblomssalva

Allra enklast är det naturligtvis att köpa färdig ringblomssalva och du kan smidigt beställa den online. Priserna ligger vanligtvis på mellan 100–200 kronor.

Odla egna ringblommor

Vill du göra din egen ringblomssalva från scratch kan du med fördel odla de vackra blommorna i trädgården eller på balkongen. Du sår dem i kruka eller rabatt på våren och de blommar på sommaren. En extra bonus är att de kan självså sig och är dessutom riktigt tåliga - därmed en perfekt blomma för nybörjare.


Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller andra typer av misstag på sidan. Vi gör alltid vårt bästa och arbetar för att informationen ska vara korrekt och aktuell.