Vi hjälper dig med allt du kan behöva veta om den populära jojobaoljan!

Vad är jojobaolja?

Jojobaolja, uttalas jo-JO-ba, har utvunnits ur frön från busken med samma namn sedan mycket länge. I hundratals år användes den av aztek-stammar i Mexiko och södra USA i närande och vårdande syften. Idag är jojobaoljan populär i hela världen, framförallt inom hud- och hårvård.

Så används jojobaolja

När europeiska missionärer kom i kontakt med aztekernas ättlingar på 1700-talet observerade de hur människorna använde oljan för att smörja in hud och hår, läka skador och mjuka upp djurhudar. På liknande vis används den idag för att motverka rynkor, reparera skador och återfukta hår och hud.

Jojobaoljans unika struktur

Oljan har en unik uppbyggnad som påminner mer om bivax än vegetabiliska oljor, och den är fenomenal på att binda fukt och att stärka huden. Det gör jojoba optimal för personer som har torr eller sliten hud, men också för den som lider av mjäll eller eksem.

Jojobaoljans många syften

Jojobaoljans stärkande egenskaper har lett till en rad olika användningsområden. Förutom hud och hår kan den också användas på naglar och nagelband samt i underlivet. Den är en vanlig ingrediens i smink och solprodukter och har antibakteriella egenskaper. Studier har också visat att oljan kan förstärka andra hudkrämers effekt, särskilt de som behandlar psoriasis. Det går också att använda jojobaolja i tillverkningen av bivaxdukar.

Bra för irriterad hud

Eftersom det är mycket ovanligt att vara allergisk mot jojobaolja är den lämplig för personer med känslig hud, och den fungerar lindrade vid lättare brännskador.

Jojobaoljans vitaminer

Jojobaolja innehåller de värdefulla vitaminerna A och D, som båda är viktiga för huden. A hjälper huden att bekämpa bakterier och motverka akne, medan D är anti-inflammatorisk, antioxidant och fungerar uppbyggande och skyddande.

Jojobaolja vs arganolja

I jämförelse med andra oljor är jojobaoljan unik då den härmar hudens egen förmåga att producera sebum, en vaxliknande, skyddande substans. Precis som arganolja är den antioxidant, men medan argan är lite kraftigare och därmed tuffare mot känslig hud är jojobaoljan lättare och mer naturlig.

Vilken är den bästa jojobaoljan?

Det finns många bra produkter som innehåller jojobaolja, men du kan också köpa den i ren form på flaska. Håll utkik efter ekologiska varianter och välj helst 100% kallpressad jojobaolja. För enkelhetens skull kan det vara bra att välja en jojobaolja med pump, men det går också bra med pipetter.

Vad passar jojobaolja till?

Generellt sett passar jojobaolja till alla typer av hud- och hårvård och du kan använda den till att rengöra, behandla och förbygga. Då den varken luktar eller har någon färg går det lika bra att använda jojobaolja dag som natt. Några exempel på användningsområden är:

  • Ansiktet - mot finnar och akne, mjukar upp torr hud, lugnar inflammationer och motverkar rynkor.
  • Kroppen - behandlar ärr och ytliga sår, solbränna, särskilt torra partier som hälar och armbågar, för en allmänt mjuk och len hud
  • Hår - stimulerar hårbotten och motverkar mjäll och torrhet, stärker håret och motverkar håravfall
  • Naglar - stärker och när naglarna, mjukar upp nagelbanden
  • Intimvård - jojobaolja är en vanlig ingrediens i tvålar för underlivet då den motverkar svamp och lindrar irritationer.

1. Hårprodukter med jojobaolja

För dig som har torr och/eller kliande skalp kan det vara bra att hålla utkik efter schampon som innehåller jojoba. Du kan också använda jojobaolja i hårinpackningar eller som ett lätt, leave-in balsam för att motverka friss och ge en vacker glans.

2. Sola med jojobaolja

Det är alltid viktigt att skydda huden när du vistas i solen. Då jojobaolja verkar både skyddande och lugnande används den i både sololjor som after-sun produkter.

3. Ta hand om ansiktet med jojobaolja

Jojobolja är utmärkt för att hålla hyn mjuk och fräsch och den ingår i allt från dag- och nattkrämer till masker, serum och rengöringsprodukter. Jojoba motverkar irritationer och inflammationer och är bra mot akna, rosacea och eksem, samtidigt som den stärker huden och gör den mer elastisk. Den kan användas för att förebygga rynkor och ger ansiktet en härlig lyster.

Frågor om jojoba

Här samlar vi läsarnas frågor om jojoba och jojobaoljan.

Är jojoba en nöt?

Jojoba är inte en nöt och är därför säker för nötallergiker.


Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller andra typer av misstag på sidan. Vi gör alltid vårt bästa och arbetar för att informationen ska vara korrekt och aktuell.